Підхід до вибору собаки є дуже важливим. Порід собак існує дуже багато. За даними 2010 року ця цифра перейшла позначку 500. Відповідно можна вибрати собаку відповідну практично будь-якій людині. Треба тільки сформулювати, що саме вам потрібно, а порода знайдеться. А щоб сформулювати - треба задати собі кілька запитань і гранично чесно відповісти на них. 1. Для чого вам собака? Що саме ви збираєтесь з нею робити?
Зрозуміло, що якщо ви плануєте відвідувати тусовки з милою собачкою на руках - сенбернар вам не підійде (не донесете). Знову ж таки - для охорони приватного будинку не варто брати той-терєра або чихуахуа (вони, звичайно, будуть намагатися охороняти і кусатися, але мені не здається, що знайдеться багато зловмисників, які їх злякаються). Взагальному для кожного виду діяльності є своя група порід собак - визначіться, навіщо вам собака - коло порід істотно звузитися.
2. Ваші фізичні можливості. Якщо ви міцний і сильний чоловік - ви можете завести собі будь-яку собаку, хоч більшу, хоч маленьку. А якщо ні? Крім того, дорослі, сильні чоловіки частіше за все не мають достатньо часу, щоб займатися собакою - тому враховуйте фізичні сили членів вашої родини (тендітних жінок і маленьких дітей). Одного разу в зооклініку подзвонила жінка з проханням прилаштувати собаку. Однорічний ірландський сетер, породистий, з документами. Чудові онуки тієї дами примудрилися подарувати його бабусі на ювілей - 80 років! Я за ним навіть очима не можу встежити! Плакала господиня. І не сподівайтеся, що у вас буде вихована собака - вони такими не народжуються, а стають. І поки ваш собака стане вихованим може відбутися дуже багато різних неприємностей, в тому числі і досить небезпечних... Отже, діти і жінки великих собак (і деяких середніх) не купують. Це не стосується професійних кінологів - але перед ними і не стоїть питання вибору породи.
3. Розмір собаки. Врахуйте, що деякі маленькі собаки займають місця набагато більше, ніж великі. Одного разу, на виставці, я був свідком розмови між власницею спанієля і бульмастифа.
- Ми живемо з чоловіком удвох, плюс собака (спаніель). У нас чотири кімнати, але нам дуже тісно. Він ніби знаходиться одночасно скрізь , крутиться, крутиться, скиглить .... Хто б, де б не сів у крісло - він сідає на собаку. Хто б, де б не закрив двері - він пріщемляє собаку... Я уявляю, яку квартиру треба було б для такого собаки, як ваша!
- Ну що ви .... У нас з чоловіком троє дітей плюс собака. І звичайна двокімнатна хрущовка. І нам зовсім не тісно, тому що Ванда (бульмастиф) прийшовши з прогулянки лягати під стіл і виходить звідти тільки, щоб поїсти. Собака в будинку практично непомітна.
Врахуйте також, що хоча маленькі собаки їдять менше, але вередують більше. Але, звичайно, якщо ви не дуже багаті - краще обмежитися маленькою або середньої собакою.
4. Якість вовни. Якщо вам подобається займатися з шерстю (може ви професійний грумер, або перукар за покликанням) - заводьте довгошерстих собак. І виглядає гарно, ефектно і вовни начешете багато (якщо знайдете людину яка вміє прясти - будуть у вас речі з власної собаки). А шерсть по всій квартирі із довгошерстих і короткошерстих порід розподіляється однаково, тільки прибирати маленькі, колючі волоски складніше, ніж довгі. Зате перед виставкою - почистив газетою - і в ринг! Немає вовни від голих собак (але їх треба змащувати кремом і взагалі доглядати за шкірою) і від жорсткошерстних собак (терєри, шнауцери). Також мало вовни у власників пуделів та інших кучерявих порід (керрі-блю-терєри, бедлінгтони). Тобто вони, звичайно, теж линяють, але все те, що з них падає виходить скрученим в охайну грудочку - підібрали, викинули і у вас знову чисто. Крім того, їх треба регулярно чесати і стригти. Колір теж має значення - наприклад, мені дуже подобаються білі собаки, але в нашому кліматі така собака стає брудною вже після першої прогулянки. У нас тротуари не миють, а мити собаку після кожної прогулянки, шкідливо для її здоров'я.
5. Темперамент. Ваш і собачий. Це дійсно останній критерій, тому що не можна говорити про темперамент всіх собак однієї породи. У кожній породі є собаки добрі і злі, активні і спокійні, домінантні і підлеглі, легкі до навчань, і взагалі не схильні підкорятися. Можна говорити тільки про якусь схильность більшості собак цієї породи, вести себе так-то і так-то, але в кожній породі є винятки, і ніхто не гарантує, що саме вам він і не дістанеться. Приклад - собака мого друга, вельштерьер Гася. Гасі мама - дуже агресивна, намагається вбити все, що рухається, незважаючи на розміри, визнає тільки свою господиню. У посліді було 4 цуценяти - 2 хлопчики і 2 дівчинки. Один хлопчик загинув у 8 місяців, тому про його характер нічого не сказати. Що залишився, кобель - полює, агресивний (але не до такої міри, як їхня мама), досить учень. Рідна Гасі сестра - дуже добра і абсолютно неконтактна зі сторонніми (як людьми так і звірями). При цьому майже не дресирують, все життя гуляє на повідку. Гася - добра в міру (може і кусатися і досить серйозно, хоча перша нападає рідко), про полювання мови немає (в будинку - нікого навіть не намагається чіпати, на вулиці котів ганяє тільки для розваги - вони так весело бігають!) , дресируються дуже легко. У Гасі було 2 цуценя - хлопчик і дівчинка (тато цуценят - агресивний). Хлопчик схоже пішов в бабусю (кусається, точно впевнений, що він ватажок їх сімейного зграї, котам не можна навіть з'явитися в межах видимості), а дівчинка, мабуть в маму, а скоріше в тітку - добра, навчається. Більш точно буде видно пізніше - їм зараз 7 місяців. Тобто не тільки в одній породі, а й в одній сім'ї - абсолютно різні за темпераментом собаки.
Коли ви відповісте на всі ці питання - у вас вийде буквально 3-5 відповідних вам порід собак. А з 3-5 вибирати вже набагато лекше ніж з 500. І тоді ви сходіть на виставку собак і поговоріть з власниками обраних вами порід... От і все, вибір за вами, яка з них спавді ваша!